Om bloggen

søndag den 29. januar 2012

Arabiske fladbrød med falafel, tzatziki, salat og dressing



Ca. 1 dag om ugen laver vi mad uden kød. Det er noget jeg har bestemt og det møder modstand næsten hver gang. Det er lige som om der er en forestilling om at vi simpelthen falder om hvis vi ikke får kød hver dag. Hvilket vi jo selvfølgelig ikke gør. Det er faktisk min overbevisning at vi kan gå igennem store dele af sit liv uden kød, ja uden animalske produkter overhovedet. Det kræver selvfølgelig at man sidder sig ind tingene, men det kan lade sig gøre. Derud over er kød en dyr (ha, ha) post når man handler ind, så der er også noget økonomisk at hente her...

Nå men i dag var så en dag uden kød og faktisk var det denne gang et ønske fra en af mine køkkenmedpersoner om at lave falafler og nogle flade brød til at komme dem i.

Opskriften på falafler er fra DR2’s program med Camilla Plum ”den sorte gryde”. Oprindeligt skulle der tahin i opskriften. Tahin er en cremet pasta lavet af sesamfrø. Vi kunne ikke få tahin der hvor vi handler og valgte at bruge hele sesamfrø i stedet. Falaflerne smagte skøøøønt…

At kalde brødene ”arabiske” er måske lidt forkert, det eneste der er arabisk ved dem er det med at rulle dem flade og komme den i kort tid i en meget varm ovn. Det har jeg lært af en arabisk kvinde jeg underviste på et tidligere køkkenhold – ja, selv om det er mig der er underviser, lærer jeg stadig;o). Opskriften på brødene har jeg selv sammensat.

Falafler kan godt være lidt tørre, så en form for dyppelse eller dressing hører sig til. Vi valgte igen at lave tzatziki og den deltager lavede en basilikum dressing fra fri fantasi og der er derfor ikke mængder på denne opskrift.

Falafel (ca. 40 falafler)







400 g tørre kikærter

Et stort bundt persille

Masser af hvidløg

75 g sesamfrø

1 tsk. bagepulver

1 løg

1 tsk. hele korianderfrø

1 tsk. hel spidskommen

Saft af ½ citron1 spsk. Salt

Olivenolie til stegning

  • Kikærterne skylles grundigt og sættes i blød natten over i meget rigeligt vand.
  • Næste dag hældes vandet fra og der tjekkes grundigt for småsten.
  • Kikærter, persille og løg køres i foodprocessor og blandes grundigt med resten af ingredienserne. Det er nødvendigt at stoppe og skrabe ned fra siderne i foodprocessoren flere gange. Vi tilsatte lidt olivenolie til massen for at den ikke blev for tør.
  • Form til små flade mini deller. Klem dem grundigt sammen i håndfladen.
  • Steg i varm olivenolie til falaflerne er godt gennemstegt.

Arabiske fladbrød (ca 8-10 brød)







1/2 l koldt vand

10 g gær

½ kg fuldkorns durummel

ca. ½ kg hvedemel

1 spsk groft salt

2 spsk olivenolie

  • Rør gæren ud i det kolde vand.
  • Tilsæt durummel, salt og olivenolie
  • Tilsæt hvedemel lidt af gangen til du har en smidig dej der ikke klistre for meget til fingrene
  • Stil dejen til hævning på køl mindst 8 timer.
  • Del dejen i 8-10 stykker og form dem til boller og lad dem hæve i ca. 30 - 60 minutter
  • Opvarm ovnen til 250 grader
  • Rul bollerne ud til tynde pandekager ca. ½ cm tykke
  • Kom dem på en bageplade med bagepapir (vi kunne have 2 af gangen på hver plade) og stil dem i ovnen i ca. 3-5 minutter. Stil kun 1 plade i ovnen af gangen, så temperaturen ikke falder for meget og hold øje med brødene, de skal være bagte men stadig bløde og ikke tage farve
  • Når de tages ud af ovnen kan de stakkes på en tallerken med et viskestykke, vredet hårdt op i koldt vand, over. Det gør at de holder sig bløde og lune.

Basilikum dressing







Græsk yoghurt

Creme fraiche

1 bundt frisk Basilikum

Citron

Salt

Peber

Tabasco

  • Græsk yoghurt, creme fraiche og basilikum blendes og smages til med citron, salt, peber og tabasco.

Salat







Iceberg

Rød peber

Gul peber

Tomat

Agurk

Ærter

  • Grøntsagerne skylles og skæres i passende stykker.
  • Det hele blandes i en skål eller på et fad.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar